NAVIGATION (tag LI for left float, UL for right float)

  • Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    MAP TO CUPPACAKE B'LICIOUS CAFE


    View Cuppacake B'Licious in a larger map

    Monday, October 22, 2012

    DURIAN CREPE YANG AWESOME..

    As salam

    Haii semua... lama sudah blog nih tak diupdate.. sorry ya.. dek kesibukan dari sebelum puasa.. dgn biskut rayanya. pastu dah raya.. dah tu sibuk dgn baking pulak.. nak cuti lama pun dibekukan.. hihi.. terpaksa dipendekkan.. huhu

    Tajuk mcm best jek kan... hihihi.. derian tu yg awesome nya sebenarnya.. hahaha.. sbb kami sekeluarga mmg hantu derian nih.. kalo masa kecik2 dulu. balik kg.. masa musim derian.. sarap, makan tghari, mkn malam.. appetizernya mesti derian.. hahahaaha.. my mum pun sma.. dia lagi dahsyat.. huhuhu.. senang cerita mmg tak der istilah muak or bosan makan derian nih.. my son.. yg masa tu umur 4 tahun.. bule makan 10 ulas setiap mlm sebelum tido..hahahah.. terpanik ayah dia sekejab.. so solutionnya.. stop beli derian.. smpi musim seterusnya.. kalo tak ayahnya akn beli setiap hari.. tapi tk byk 3 -4 biji utk isterinya.. hihi.. sy ler tu.. ngn adam.. ok back to our crepe..hiihi

    Ok.. sekrg nk cerita psal pic kat bawah. nih.. Durian Crepe.. rasa yg sgt awesome.. mmg sedap.. hihi.. Apa tu Durian Crepe? Durian Crepe nih adalah sejenis dessert.. yg sedap di makan ketika sejuk.. boleh chilled or di frezeer kan.. Durian Cepe nih terdiri dari isi durian dan special cream yg di salut dengan lempeng yg sgt nipis (bukan sebarang lempeng ya.. lempeng nih sedap.. dan dah tentu bukan ketayap..hihi) membentuk seperti bantal yg gebu.. Rasanya sgt sedap.. hihi.. however SEDAP nih amat subjective.. ramai yg makan kata 'memang sedap'.. (termasuk sy.. haven rasanya..hihi) even yg tak boleh makan durian pun  kata sedap durian crepe nih..hihi.. unless... unlesss.. u memang allergic kat buah derian nih..samada baunya or rasanya.. tu mmg dah tak boleh nak tolong dah.. hihi..

    Tak menang tangan kami 'dikerjakan' durian crepe nih.. alhamdulillah.. tk pada yg membeli.. bagi yg belum merasa.. apa tunggu lagi.. sementara masih ada durian nih..

    Cabaran: (terpanggil utk share apa yg kami buat..)
    Bukan senang ya buat durian crepe tau.. 
    1.  Byk jenis tepung digunakan.. 
    2. Bukan senang nak 'melempeng' tu.. mau patah pinggang berdiri seharian.. kalo duduk.. mau leper punggung.. huhuhu.. lengan, siku, pergelangan tangan kebas jdinya kalo 'melempeng' 500-600kpg sehari.. 
    3.  Cream dia pulak.. special.. bukan cream biasa.. so kena buat special cream nih pulak.. 
    4.  Yang paling mencabar pd sya adalah durian.. huhu.. nak cari durian yg bagus dan baik.. kat tmpt sy ni mmg tak der musang king.. so sy byk guna D24 dgn 101.. durian kampung sy tak guna ya.. tak 'kick' hihi.. kekdg dpt XO.. pun rembat jek (walau mahal.. tapi pahit ya amat n sgt sedap..) harga derian paling kurang RM8 sekilo siap kulit.. bila dah buang kulit dan biji.. derian yg tadinya 30 kilo.. cuma dpt 10 kilo... uwaaaaaaaaa.. bwk balik.. asing kan isi ngan biji.. yg tinggal cuma 6 kilo.. huahuahuahua.. jadi derian sy.. sekilo +-30henggettt... waaaa mahalnyaaaaaa... aritu congak2 jek..  ni kira betul2 guna calculator..huhuhu.. takut tgk regaa.. mengasingkan 
    5.  Mengasingkan isi dgn biji nih pun hebat jg cabaran dia.. huhu.. menahan diri dari meng'ngap' durian yg pahit, lemak manis nih... hahaha.. so utk elak itu berlaku.. kami import our mom.. utk bantu kami mengasingkan isi.. hahaha.. bukan sekejab tau.. utk asingkan 15 kilo.. huhu.. berejam2.. tq mak..
    6.  dah siap sume.. baru ler kerja2 meng'assembly' bermula.. dah siap assembly.. kena lipat pulak.. lipat bukan sebarang lipat tauu.. nak jdikan dia gebu tu pun satu hall.. mentutuk (kata org jawa).. hahaha.. maknanya montel or gebu..hahahaha.. kalo tak dia jdi bantal leper.. tak best gitu..hihihi.. bukan punjut2 jek yg dek nun (sbb ada yg ckp kami punjut2 jek.. huhuhu.. sedih tau..ingat nih sup bunjut ker.. hihihi)

    Ini la sebabnya mengapa kami jual 6pcs RM10.. bukan mudah dan senang.. kalo dh siap.. trus 'ngap' mmg mudah.. hihi.. tak smpi 1 min 6 pcs nih dah selesai.. hihihi

    ok.. yg tak makan durian.. jgn bimbang.. kami juga buat crepe mango.. jdi boleh la cuba ya.. sedap jg.. walau tak semarbeles yg derian (hihi.. sy mmg hantu derian..)




    DURIAN CREPE
    1 box = RM10
    consist of 6 pcs

    MANGGO CREPE
    1 box = RM10
    consist of 6 pcs

    kalo nak order boleh komen di FB kami ya.. 




    No comments: