NAVIGATION (tag LI for left float, UL for right float)

  • Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    MAP TO CUPPACAKE B'LICIOUS CAFE

    Thursday, June 4, 2009

    Terkenang kisah lama........

    Before Nilaliza came back to BP, ALLAH telah menduga Nila.. dgn kejadian pecah rumah.. she lost her laptop.. and other things also.. (lupa.. dia ada ckp..) her husband was not at home that nite.. n fortunately.. the burglar didn't go to her bedroom.. only kt rumah bwh je.. ALHAMDULILLAH.. her n her children tak apa2.

    Mendengar crita Nila.. masih terasa dihati kecil ini peristiwa yg kami sekeluarga lalui beberapa tahun sudah... I had the same experience before.. raya cina 2007 (if i not mistaken..)

    malam tuh 18.2.2007.. entah mengapa mataku teramat2 ngantuk.. jam baru pukul 8 mlm.. mgkin semalam balik lewat dari temerloh.. smpi umah pkl 2 lebih..

    but before that aku ke belakang utk minum air.. tetiba ikan puyu di atas fridge melompat2 tanpa henti.. aku marah ikan tuh.. "ishk.. terperanjat aku.. ikan.. yg ko melompat2 nape.. nti terkeluar ko dari situ.."

    pas tuh aku masuk bilik nak tido.. baru meletakkan kepala tetiba aku terdengar bunyi mcm benda di baling ke dinding bilik ku.. "bok" bunyinyer.. so aku bangun nk tell my husband.. dia ckp "tak der paper la.. awk tu penakut".. tapi dia keluar jgk tgk..suluh2 tgk..

    bila masuk dia ckp.. "tak der apa2 pun.. kucing agaknyer.."

    so.. aku pun dgn hati berdebar.. tapi sbb mengantuk yg teramat sgt.. trus tido.. badan pun terlalu letih..

    TETIBA.. dlm pkl 2 mlm.. aku terjaga sbb hsbnd bukak pintu bilik..

    dgn terpisat2 aku pun tnyer.. nape yang?? "abg.. dgr ada bunyiii"..
    aku pun menyusul dia keluar..

    KEMUDIAN.. sblm smpt aku keluar bilik.. aku dgr hsbnd menjerit.. "tutup pintu.. tepn abg kabi.."
    aku sempat menjenguk.. n ternampak ada org asing dlm umah ku...hsbnd ku menolak dgn badan dia.. sekuat hatinyer smpi perompak tuh tersandar kat dinding umah depan...

    (menurut abg.. org indon tuh ckp.. "jgn lwn pak".. kami cari makan..
    "kepala otak ko cari makan.. nih nk niaya org.."
    sedang abg bergasak ngan yg sorng nih.. rupanyer ada 1 sedng cuba nak masuk kot tingkap.. 2 yg cekah palang tingkap..
    msuk yg ke 2 trus ketuk kpla abg ngn cutter bsar tapak tgn tuh..
    abg tetap melawan.. yg 2 trus ke dapur amik tong gas..
    2 lagi berlawan ngan abg kt depan..
    tapi abang surrender bila dia dengar suara aku menjerit..
    dia trus serah diri kat perompak tuh.. .dia takut kami diapa2kan...
    dia ckp kalo tak der aku n puteri mlm tuh.. kalo tak dia...perompak tuh yg mati...
    dia dah tak peduli.. kurang ajar dia kata..)

    YA ALLAH.... selamatkn lah suami ku..
    itu shj yg mampu ku kata dlam hati..

    aku trus tutup pintu n kunci dari dalam..
    nk trus capai tepn utk menelepon abg iparku..
    dlm kekalutan dan mengiggil tuh aku tertelipon cina pulak... kwn hsbnd.. aku tgk2 Ah Meng..
    aku cancel n aku try tepn abg iparku sekali lagi..

    tapi aku tak sempat bercakap ngan abg iparku..
    aku dapat rasa hentakan yg kuat pd pintu bilik ku
    (sbb badan ku menahan pintu tuh.. hihihihi mcm kuat.. harap jek besar..) n
    setelah beberapa kali dihentak (dengan tong gas) aku mengalah..

    ku letak hp belakang pintu bilik atas gerobok n aku trus duduk tepi katil sambil memeluk puteri..

    n hentakkan yg terakhir.. setelah dihentak beberapa kali.. pintu bilik ku terbukak..

    2 orang lelaki muncul depan bilik ku dengan tong gas..

    dia ckap.."diam.. diam"..
    aku cakap" nak apa.. duit tak der"..
    (puteri yg ketika tuh 4 thn.. tetap dlam dakapan ku.. dia tak menangis.. dia cuma cakap nak apa?? nak apa?? umiii...berulang kali.. kesian dia)

    n ketika itu bag tangan ku di ambil n nak dibawa keluar bilik.. yg sorang lagi dh menyelongkar laci2 gerobok..
    entah dari mana keberanianku.. aku menjerit.. "jgn amik beg tuh.. nk amik duit tak per tapi bagi balik ic sy"..
    mungkin perompak tuh pun dlam keadaan terperanjat jgk (dia yg hsbnd tolak badan nyer.. sbb tak sangka kami boleh terjaga).. dia pulangkan beg tuh..

    nk bukak purse.. cari duit tapi tak jumpe..
    pas tuh aku cakap.."kan sy cakap tak der duit".. dia lemparkan bag tangan n purse ku..

    sedang dibarai2 brg dlm bilik..
    tilam diinjak2..
    aku dgr "masuk.."
    ku lihat abg di bwk masuk ke dlm bilik...

    SUBHANALLAH.. 4 orng rupanyer..

    2 dlm bilik..
    2 bergasak kt dpn ngan abg..

    kesian ku tgk abg.. berdarah2 kt kepala.. meleleh ke forehead dia..
    aku menjerit kecil.." YA ALLAH bang... byk nyer darah..."
    n bila dia pusing kan hubby ku (utk ikat tangan abg ngan tali ampai umah ku).. aku tgk darah meleleh ke leher n belakang baju..

    abg cakap.. "aku nk buang air kecil".. bwk aku ke dapur..
    tak di perdulikan perompak2 tuh permintaan abg tuh..
    (dlm ati aku..abg nih.. masa nih pun smpt nk kencing...)
    (kmdian baru aku teringt... kan alarm motor yg abg beli 2 mgu lepas.. abg sgkut kt pintu dapur..betul sangkaan ku.. abg nk terajang pintu tuh nk bunyikan alarm..)

    entah mcm mana..
    SEMEMANG NYER ALLAH MAHA BERKUASA ATAS SEGALANYE..
    alarm pintu depan berbunyi dengan sendirinyer..
    (mgkin byk hentakan dlam rumah tika tuh.. sb alarm motor nih sensitif dgn gegaran)
    4 jahanam tuh terperanjat n kelam kabut nk cabut..
    kaki abg dibentes..
    n abg jatuh terbaring dpn pintu bilik..
    n masa nk lari keluar..
    salah sorng perompak tuh dgn hammer di tangan menghentak dahi abg..(antara dahi n idung)
    aku pun berlari keluar..

    "YA ALLAH bang.. jgn bukak mata.. byk darah nih..."
    aku ingt abg pengsan.. sbb dia tak berbunyiii.. n tak bergerak langsung...
    aku terus capai tepn di atas gerobok tadi..

    "abg kabi cepat dtg.. umah kena rompak.. kalim dh berdarah2 kena pukul ngn perompak..dia pengsan"
    abg iparku jwb.."ok2..
    (bila aku tepn abg iparku.. dia dengar segala perbualan kami.. dia tak sangka tuh aku yg tepn.. mgkin dia tak perasan no tepn hsbndku.. ye lah pepagi buta.. sume terpisat2 bangun.. dia cakap ngan wife dia.. "dgr La (wife dia nama ila) suami isteri gaduh.. tgh2 mlm.. salah no nih.."
    tapi dia dgrkan jgk.. "tgk dia mintak ic... nak lari la tuh memlm nih"..
    "dengar La baling2 barang.." hihihihi.. bila kenang2kan balik kelakar pun ada...)

    kemudian aku tepn mak...
    "mak umah kena rompak.. kalim dh berdarah2 nih.."
    mak mengiggil dpt panggilan ku.. sememang keluarga ku.. bila panggilan mlm2 nih adalah panggilan kecemasan...
    n keserentakkan nyer.. ketika kejadian nih.. adam yg ketika tuh berusia 10 bulan, tido umah mak.. kalo tak tak tau cm ner nak handle.. mesti dia melalak nyer.. kena kacau tido nyer..

    bila dh letak tepn..
    "kakak temankan ayah eah..."
    dia pun bersimpuh di ujung kepala abg...
    (dia tak menangis pun..)
    trus aku amik air n kain n seri wajah (ketika itu aku masih menggunakan nyer lagi)..
    seri wajah ku lalukan setitis di mulut suamiku dgn bacaan selawat..
    entah kenapa aku tenang menghadapi situasi tuh..
    walaupun memula menggigil.. mgkin keadaan abg yg menyebbkan aku kuat...
    aku dgn perlahan2 lap darah yg dh mula memenuhi ruang kedua dua mata abg..
    dlm hati ALLAH shj yg tau doa2 ku..
    "abg mengucap bang..." aku pun tak pasti dia dengar ke tak ketika tuh..
    "ayah... ayah... ayah..." puteri panggil suami ku yg dh tak bergerak..

    kemudian aku dengar abg2 ipar ku dh sampai..
    aku pun bukak pintu pas tuh aku pun salin pakaian..
    (pepaham jek la pakai baju tido..;))..)
    abg2 iparku menjerit kecil melihatkan adik iparnyer yg terbaring n berdarah..
    "YA ALLAH.. Liiiimmmm..."..
    "tepn ambulan bang..." aku ckp..
    "dh tepn pej kesihatan seri medan.. tak der pemandu.." abg iparku sahut..
    "abis cm ner nih"..
    "tak per kita antar naik kete.." sahut abg iparku lagi...
    "antar Southern Hospital bang.. jgn bwk spital kerajaan yea...nti lmbt" aku tau kalau abg sedar pun dia tak akn nak ke spital kerajaan..
    (ALHAMDULILLAH.. tak smpi 1 jam luka2 abg dijahit n abg trus diadmitted.. cepatkan..)
    setelah menghadapi situasi yg kurang menyenangkan disana..
    "ok2..."
    dengan bantuan beberapa org kg.. suami ku diangkt dgn langsir rumah kedlm kete..
    ketika itu makn mak long dan pak long pun smpi...
    sedari tadi tiada setitis pun air mata yg gugur..
    TAPI... bila nmpk mak je tak semena2 air mata ku gugur tanpa dpt ditahan2..
    "MAAAAKKKK....."
    hanya tu shj yg terucap kt mulut tika ini..
    aku menangis dlm pelukan mak...
    "mak.. alim mak..."
    "dah jgn nangis.. alim tak apa2.."
    aku tau mak nk sedapkan atiku.. sedng kan dia pun tak pasti keadaan abg..
    (ketika ini pun air mata ku tak berenti mengalir...:((..)

    aku tgu kt umah.. smpi polis dtg..
    keluarga ku, keluarga abg n orng kmpg dh membanjiri rumah ku.. mcm ada pesta..
    "YA ALLAH.. Lisss.. sabar yea..."
    tk jiran2 ku..
    untuk pengetahun semua..
    rumah ku adalah rumah ke 5 yg di masuki perompak dlm masa tak smpi 2 mggu..
    stiap 2 mlm ada kes pecah rumah di kaw kg pt hj yusof nih..
    tpi tiada tindakan yg proaktif dari pihak polis..
    aku pun tak paham..
    mgkin nk tggu ada orng mati kot baru nak buat sesuatu..
    yg lain sume tak sedar rumah dimasuki..
    sedar2 dah kena ikat..
    kata nyer guna pukau..
    ntah ngapa kami boleh tersedar mlm tuh..
    tersedar kol 2pagi..
    pukul 2.10 maling2 tuh dah cabut lari..
    10min jek dia buat keje dlm umah..
    tapi nak pecah masuk lalu tingkap tuh mgkin 2jam dikerjakan..
    (patut la abg kata dgr mcm ada bunyi ketik, ketik, ketik.. ingat kucing..)

    entah berapa kali statement aku diambil..
    yg tak formal.. berkali2..
    naik bosan pulak mnjawab soalan yg sama...
    tggu polis ngan anjing pengesan dtg.. berejam..
    dari kol 3.. kol 5 pagi bru smpi..
    dari segamat.. jauh tuh.. nape la balai polis bp tak der..
    tak efficient langsung...
    tgu anjing tuh.. perompak2 pun dah lari..
    akhir nye orng kg amik tindakan dlu..
    menjejak perompak2 tuh..
    abg iparku lead (yg len.. ada ramai abg ipar..)
    polis ikut belakang.. boleh gitu???
    polis dtg amik gambar tmpt kejadian jek..
    tak der pun amik kesan cap jari..
    (mgkin tak boleh nk kesan pn kan.. orng indon)
    pas tuh selama berhari2 polis operasi...
    abis bersih indon2 yg tak der permit kt pekan seri medan kena hangkut ngan polis..
    yg mana sempat lari.. diaorg lari..
    dia org dtg dari taman botani.. sbb jejak2 tapak kaki nyer menghala ke situ..

    memg kami kena pukau mlm tuh..
    sb jumpa t**i dia kt kebun sawit sebelah rumah..
    yg aku dgr bunyi "bok" mlm tuh.. tuh la tanda kami dh kena "semar"..
    n ikan puyu melompat2 dh terasa kedatangan benda asing..
    aku jek tak tau baca sign... tapi dh nk kena..
    siapa perasaan...

    cuma yg musykil.. cm ner abg boleh tersedar walau dh kena pukau..
    sumer org tnye.. kami pun tak der jwpn nyer..
    tu lah..
    ALLAH MAHA BERKUASA KE ATAS SEGALA2 NYER..
    KUN FA YA KUN...
    kalo dia nk ia terjadi.. maka terjadi la ia..
    tiada sifat mustahil bagi ALLAH..
    aku pegang itu jek...

    ALHAMDULILLAH.. TK ALLAH.. kami sekeluarga selamat..

    dan seperti kisah2 rompakan rumah yg lain..
    PEROMPAK TAK DPT DI TANGKAP....
    cuma kawalan di kg ku diperketatkan..
    polis hari2 berkawal..
    (msa tuh je la.. skrg jaga umah sndri..)
    cuma kesal dgn sikap segelintir masyarakat..
    dh dengar org menjerit mintak tolong..
    hanya mendengar sambil mencangkung depan pintu rumah...
    buat masa nih ALHAMDULILLAH.. tiada lagi kejadian pecah rumah..
    so skrg nih mmg kami akan sentiasa menyusahkan polis...
    kalo ada bunyi yg mencurigakan diluar rumah..
    kami akan cepat2 tepn polis..
    bior dia org buat keje sikit..

    rentetan dari peristiwa nih..
    abg were hospitalized for a week n had 31 stitches at his head n forehead..
    kuar hospital kami stay kt umah mak 1 mgu..
    dh siap alter gril2 kt umah.. bru kami balik umah..
    putri 1 bulan tak balik umah ku..
    tido umah mak..
    kami kunci jam stiap mlm kol 2..
    bergilir2 jaga..
    lps 1/2 jam kalo tak der aper aper bru tido semula..
    for about 3 month kami tido ayam2..
    puteri fobia bertahun.. nak ke mana2 dlm umah nih dia takut..
    kt umah mak tak takut pulak..
    abg smpi la nih.. mesti terjaga malm..

    n maling2 tuh cuma dpt amik 3 hp ku n
    duit seringit2 yg masa raya tak abis tuh... tak sampai 30hengget...
    tak berbaloi kan...

    itu la.. dgn panjang lebar kenangan yg tak mungkin ku lupakan..

    Hidup perlu diteruskan...

    4 comments:

    .:aNNa:. said...

    haihhh benci tau derang2 ni... dtg negara orang keje la elok2. ni nak merompak plak. sbb tu orang marah. alice, anna baca tulisan awak kan, rasa naik bulu roma.

    teringat kisah anna sebulan lepas. ni pak arab sama mak arab. kunun nak tukar duit. pun mcm org slalu cakap, derang guna ilmu pukau. tatau nape tak jadik plak kat anna. bak kata alice la, Allah Maha Berkuasa..kun fa ya kun...

    cuppacakeblicious said...

    ye lah anna.. kebnyakan kes pecah rumah sekarang nih mmg keje diaorng pun.. n kekdg dalangnye orng kita.. tu lah yg lagi sedihnye..

    kes pak arab nk tukar duit nih kan.. dh tak terbendung jgk kan.. melampau2 diorng nih tau.. nasib baik anna tak der apa2 kan.. semuga ALLAH sentiasa melindungi anna..AMIN..

    nilaliza said...

    hmm... mungkin Allah nak duga atau beri peringatan pada saya sekeluarga. Alhamdulillah kami anak-beranak tak sedar langsung n tak diapa-apakan. kalau tak, mungkin lain ceritanya. tapi rasa tak seronok tu tetap ada. ye lah, privacy dah dicerobohi. btw, rumah saya setingkat je :)

    cuppacakeblicious said...

    mmm.. ye la kan Nila.. setiap dugaan yg ALLAH turunkan pasti bersebab.. yg penting kita muhasabah diri..mudah2an ALLAH sentiasa beri petunjuk pd kita.. n setiap kali musibah datang akan ada hikmah di kemudian nyer.. insyaALLAH.. semuga Nila sekeluarga kuat menghadapi nyer yea..